perjantai 8. elokuuta 2014

Saamarin inisijät

Varoitus: Sisältää kuvia tulehtuneista hyttysen puremista.


Tänne tullessani päähäni oli iskostettu, että hyttysiä tulee väistellä kuin ruttoa. Nuo pienet inisijät kun voivat tartuttaa sinuun malarian, joka ei ole kiva tauti.

Parhaani mukaan olen vältellyt pikkupirujen seuraa. Hyttysverkko suojaa hyvin nukkuessa. Päivisin verenimijöitä harvemmin näkyy. Joskus kyllä tuntuu. Silloin tekee mieli raapia.

Haluankin nyt sanoa saarnata kaikille etelänmaissa viihtyville. Älkää missään nimessä menkö raapimaan puremia niin, että iho menee rikki. Voi nimittäin käydä niin kuin eräälle. Eli näin:

 
Mitättömät pikku puremat voivat nimittäin tulehtua. Ja kahden -kolmen viikon kuluttua ne näyttävätkin jo tältä:
 
 
 
 Koska olen täällä landella ja hoitohenkilöstön ohjeet kuulostivat olevan vähintäänkin viime vuosisadalta. Päätin ryhtyä oman elämäni lääkäriksi/terkkariksi. Vai miltä kuulostaa hoito-ohje, jossa käsketään poistamaan arpikudosta?

Tee siis näin kun tulehdus iholla uhkaa:

1. Pidä tulehtunut alue puhtaana. Desinfioi jodipitoisella puhdistusaineella, betadiinilla.
2. Heitä tulehdusalueelle Basibactia, jonka olet ottanut mukaasi Suomesta.
3. Odota parantumista
(4. En osaa sanoa kannattaako tulehdusalue laastaroida/peittää. Itse en peittänyt, sillä ajattelin laastarin vain aukaisevan haavan uudestaan ja uudestaan...)

Minullahan ei akuutissa vaiheessa ollut Basibactia käytössä. Kolmen viikon ärtymyksen jälkeen painelin apteekkiin ja pyysin antamaan jotakin, mikä tehoaa. Sain jotain antibioottivoidetta. Kaksi päivää ja jalka parani.

Paikallisen terveydenhoitajan mukaan tein kuulemma kaiken ihan väärin. Betadiinia ei olisi saanut käyttää ollenkaan ja antibioottivoidekin oli iso vitsi. Hoovee vaan sullekin.

Jos nyt kuitenkin jonkun terveydenhuoltoalan ammattilaisen mielestä jakelen aivan vääriä tietoja, niin korjatkaa minua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puhunko ihan puuta heinää vai totisinta totta? Kommentoi!