maanantai 23. kesäkuuta 2014

Selviytymisohjeet senegalilaisin häihin

Senegalissa häät ovat tärkeät juhlat. Niitä on vähän väliä ja niitä juhlitaan pitkään ja hartaasti. Mikä parasta, niihin voi mennä, vaikka ei olisi kutsua herunutkaan. Eikä edes tarvitse tuntea hääparia. Minulla esimerkiksi ei ole mitään käsitystä kenen häissä sitä tulikaan oltua. Täällä taitaa päteä  tähänkin asiaaan enemmän on parempi -periaate...

Itse olen tolloillut kaksissa häissä. Kaksien häiden kokemuksella uskallankin nyt jakaa parit neuvot ummikoille. Valitettavasti syvempää ymmärrystä kyseisestä juhlasta minulla ei vielä ole. Jahka valaistun, niin kerron lisää. Tai ehkä joku viisas lukijani kertoo?

Mutta nämä asiat minä ainakin olen oppinut:

1. Pukeudu hyvin
Sulaudut joukkoon huomattavasti helpommin jos ylläsi on paikallinen asu. Jos sellaista ei lödy, niin pitkä hame ainakin on ihan näppärä. Mitä värikkäämpi, sitä parempi. Nimittäin mikään muu ei täällä hyppele pahemmin silmille kuin turisti, jonka khakinväristen sortsien alta pilkottaa katkaravunpunainen iho. Vaatteet päälle siis.

Tämännäköisessä seurassa tuntuu aika nopeasti harmaavarpuselta...


2.Varaudu tanssimaan
Enemmin tai myöhemmin. Vastusteluista huolimatta, sinut tullaan raahamaan tanssilattialle. Laita silmät kiinni ja heilu mukana. Ole onnellinen, jos ympärilläsi on muita tanssijoita. Parhaassa (tai pahimassa) tapauksessa nimittäin joudut tanssimaan satapäiselle yleisölle i-han yk-sin. Lopuksi kaikki nauravat sinulle. Naura mukana. Nimittäin jossain vaiheessa huomaat, että kaikkille tanssijoille nauretaan. Myös niille hyville.

Mamma bailaa. Taustalla rytmiryhmä.
3. Älä jätä lompakkoa kotiin
Kun olet suoriutunut tanssiesityksestäsi sinun tulisi antaa rahaa soittajille. En tiedä meneekö raha itse rytmiryhmälle vai hääparille. Kuitenkin on aikas noloa, jos sinulla ei ole mitään annettavaa. Nimim. kokemusta on. Rahaa kannattaa varata myös heräteostosten tekemiseen. Juhlat ovat pitkät, eikä juomatarjoilua juuri ole. Eli jos tekee mieli limpparia, niin kolikoita mukaan. Lisäksi juhlan aikana huutokaupataa esimerkiksi kankaita ja astioita. Tulot menevät hääparin hyväksi.

Nämä ohjeet koskevat hääjuhlaa, johon naiset osallistuvat. Miestenosaston juhlinnasta minulla ei ole sattuneesta syystä mitään käsitystä. Ehkä he istuvat ringissä ja juovat teetä.

Morsiamen tunnistaa räikeimmästä meikistä ja vaaleaksi puuteroiduista kasvoista 

4 kommenttia:

 1. Totisinta totta, ei ole mitään nolompaa, kuin turisti senegalilaisissa häissä sandaaleissa, khakihousissa ja narutopissa! Se ei niin toimi! Ja aina käy kuitenkin niin, että vaikka kuinka hienosti olisi yrittänyt pukeutua, niin joka tapauksessa on se huonoiten pukeutunut toubab :) Parempi yli- kuin alipukeutua. Aina.

  Kyllä yleensä rummuttajille, eli griot'lle, annetut rahat jäävät heille itselleen. Ihan siksi, koska he tulevat usein soittamaan ihan pikkukorvausta vastaan ja kaikki lisäbonukset ovat tervetulleita. Rahan antaminen on kunnioituksen ja arvostuksen osoitus hyville soittajille. Ja joskus myös tanssijoille :) Mutta, tuon kuvan perusteella näyttää siltä, että varsinaista griot-porukkaa ei ole paikalla (miesrummuttajat) vaan naisryhmä, joka soittaa calebass-soittimia. Se on ihan mahtavaa sekin!

  Lisäisin muuten vielä tuohon tanssi-kohtaan, että jos joku heittää sinulle huivinsa, niin se on myös tanssiinkutsu. Silloin täytyy mennä ja tanssia ja viedä lopulta huivi takaisin omistajalle. Olikohan kyseessä sereeri vai wolof-häät? Niissäkin on vähän eroja...

  VastaaPoista
 2. Täällä on suurin osa serereitä, joten oletan, että serer -meiningit kyseessä. Olen myös päätellyt, että huivi annetaan myös henkilölle, jonka tanssista on tykännyt.

  Kuva on otettu päivätilaisuudesta, jossa oli pelkkiä naisia paikalla. Illala menot jatkuvat ja yleensä silloin paikalle tulee myös miessoittajia.

  VastaaPoista
 3. Ah ja pukeutumisesta vielä. Olen huomannut, että tuohon päivätilaisuuteen voi tulla wax-kankaasta tehdyssä puvussa. Illaksi vaihdetaan sitten ykkösistä ykkösimmät päälle eli bassin -kankaasta tehty puku.

  VastaaPoista
 4. Niinhän se on että illalla pidot paranevat entisestään, ja puvut sitä myöten :) Sereeri-pirskeiltä ne minkunkin silmään näyttivät, en ole ainakaan kuullut, että wolofeilla olisi calebass-soittajia häissä. Tosin Fatickissa asuneena sereeri-kulttuuri on mulle muutenkin paljon tutumpaa, joten en sano varmaksi.

  VastaaPoista

Puhunko ihan puuta heinää vai totisinta totta? Kommentoi!