torstai 19. kesäkuuta 2014

Meidän jokapäiväinen djebu-djenimme

Olen ehkä jo maininnutkin saamastani riisi - ja kalayliannostuksestani. Jos Isä meidän -rukous olisi senegalilaista alkuperää. Tai jos se käännettäisiin Senegaliin sopivaksi, ei siinä pyydettäisi antamaan meille jokapäiväistä leipäämme. Ehei suinkaan. Senegalissa rukoiltaisiin jokapäiväisen djebu-djenin puolesta.

Koska haluan jakaa tuskani kaikelle kansalle, niin tässä omaan luovuuteen kannustava ohje Senegalin kansallisruokaan. Tämä on oikeasti ihan kiva ruoka. Kolmen kuukauden djebu-djen -kuurin jälkeen vaan maistuisi kala ja riisi vähän eri muodossa. Vaikkapa sushipalleroina...


Hanki jostakin keräilyerä erilaisia vihanneksia ja juureksia. Ainakin porkkana, kaali ja tomaatti on kivoja. Niin ja siippuli ja valkosiippuli.


Varaudu päivän treenin, jos et omista tehosekoitinta. Nimittäin nyt valmistetaan helvetinmörssärissä maustetahna kaloille. Heitä joukkoon ainakin mustapippuria, chiliä, mausteliemikuutio, valkosipulia, sipulia, paprikaa. Tämänkertaiseen soosiin tuikattiin vielä rakenneta antamaan kaalia (!).


 
Jos itseä ei kiinnosta muusailla sipuleita, niin homman voi ainakin täällä nakittaa jollekin itseä puolta pienemmälle.
 
 
Sillä aikaa kun lapsityövoima hoitaa kätevästi maustetahnan teon, on hyvä viritellä tulet keittiönnurkkaan. Suosittelen kokeilemaan ihan jokaisessa suomalaisessa kotikeittiössä. Varsinkin näin juhannuksen aikaan, kun pelastustoimi on muutenkin herkässä tilassa.
 
 
 
 
Maustetahnan valmistuttua tehdään kaloille pari makua tuovaa elinsiirtoa. Eli tahnat kalan sisuksiin ja kalat paistumaan reilussa öljyssä sinne keittiönperukoille viritettyyn pataan.


Kun kalat ovat palaneet sopivasti karrelle, otetaan ne pois öljykylvystä. Kalojen tilalle pataan pudotetaan tällä kertaa tomaattia, paprikaa ja sipulia. Tämä on siis se varsinainen riisin kastike. Niin riisihän oli keitetty jo kauan ennen kuin kalojen kanssa temppuilu alkoi.


Kun kasvikset ovat pehmenneet mukaviksi, roiskaistaan pataan vettä ja kovat kasvikset. Siis porkkanat, kaalit, munakoisot ja muut yllärit. Päästä myös friteeratut kalat viimeiselle uinnilleen yhdessä kalojen kanssa.Kun kasvikset ovat pehmenneet kaiva ne ja kalat padasta reikäkauhalla.  Sekoita riisi liemen kanssa ja asettele kasvit ja kalat vadille. Syö käsin tai lusikalla. Autenttisen Senegal-kokemuksen saat kun syöt tätä 2-4 kertaa viikossa.

Hommaan kuuluu vielä kastikkeet soijasta ja hibiskuksesta (tuo vihreä töhnä vadilla). Mutta niiden ohjeet joskus toisella kertaa.

5 kommenttia:

 1. Näyttää mielenkiintoiselta, mutta miltä se oikeastaan maistuu?

  VastaaPoista
 2. Ruoka maistuu aika pitkälti riisiltä, kalalta ja rasvalta :D Tuo kalan sisälle laitettava maustetahna on se juttu tässä hommassa, mun mielestä. Kokista riippuen se voi olla joko mausteista tai sitten ihan reilusti tulista.

  VastaaPoista
 3. Aih, mutta täällä tulinen ei takoita vedet silmissä -tulista. Vaan sellaista kivaa penta potkua.

  VastaaPoista
 4. Mä tekisin ihan mitä vaan, jos saisin syödä tota just nyt! Joo, joka päivä syötynä siihen kyllästyy, mutta kyllä sitä vaan voi syödä viikko tolkulla putkeen, ainakin minä :) Mut toki välillä maafe, domoda, yassa ja couscous ja muut kaverit tuo vähän variaatiota arkeen.

  VastaaPoista
 5. Mun ehdoten lemppari on yassa. Mielellään kanalla. Mafesta sain kammon, kun tulin kipeeksi sen jälkeen kun söin sitä. Luulen kyllä, että mafe ei tautia aiheuttanut, mutta kammo jäi silti...

  VastaaPoista

Puhunko ihan puuta heinää vai totisinta totta? Kommentoi!