torstai 10. huhtikuuta 2014

Kas näin syntyy mafé

Ruuanlaitto ei ole täällä Senegalissa ihan sitä nopeinta puuhaa. Homma aloitetaan yleensä torikierroksella, jolla mukaan haalitaan hyväksi havaitut ainekset. Sen jälkeen kuoritaan, pilkotaan, muusataan, keitettään ja paistetaan ainakin pari-kolme tuntia.

Yleensä ruuaksi on riisiä jollakin lisukkeella - kalalla, kanalla tai nautaeläimellä. Possua täällä ei syödä, ellet satu olemaan kristitty.

Tässä vähän kuvasarjaa siitä, millaisten vaiheiden jälkeen pääsee nauttimaan mafésta. Eli maapähkinäsoosista.


Aloitetaan keittämällä padallinen - ei kattilallista - riisiä. Ilmeisesti alle kymmenen hengen porukoille ei täällä liieemmin kokkailla.


Sillä aikaa kun riisi on padassa, on hyvää aikaa kuoria ja pilkkoa vihanneksia. Tähän pataan meni ainakin porkkanaa, perunaa,kaalia ja pari tunnistamatonta alkuperäisaineitta. Olisikohan ollut jamssia? Ja tunnistaako joku muuten tuon kuvassa olevan keltaisen vihanneksen? Maistuu vähän tomskulta.


Sitten sipulikasvit ja mausteet muhennokseksi käsipelillä. On muuten tosi raskasta tämän härvelin käyttö. Tuli vähän ikävä omaa pikku blenderiä.

Lihaa ei toki sovi unohtaa. Täällä kun ei pelkillä kasviksilla eletä. Paistettujen lihojen päälle maapähkinätahnaa, joka vaikuttaa muuten vähän maapähkinävoilta. Liekö sama asia? Samaan syssyyn sopiikin vielä töhnäytetyt sipulit ja muut mausteet.


Melkein viimeisessä vaiheessa vettä päälle, kasvikset mukaan ja keitetään vesi pois.


Tarjoillaan isosta laakeasta astiasta, josta jokainen syö halunsa mukaan, omalla lusikallaan. Tarkkailtuani syömistilanteita muutamaan otteeseen olen huomannut, että emännän tehtävänä on jakaa lihapalasia kaikille syömingeissä mukana oleville. Ja jos itse soosi pääsee loppumaan sitäkin jaetaan kauhalle jokaisen syömärin kohdalle.

4 kommenttia:

  1. nami! Tehdääks ens kerralla kalaversiona? Pääsitkö turvallisesti kotiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu pääsin ihan keposesti kotiin, tosi aiheutin kuskille ongelmia viistonnisellani :D

      En tiedä onko mafe kalalla pyhäinhäväistys, mutta voishan sitä kokeilla. Täytyy vaan tarkistaa mausteet.

      Poista
  2. Sen keltaisen vihanneksen nimi on ainakin sereeriksi diakhatou. En tiedä tieteellisistä tai edes ranskankielisistä nimistä. Ja kuvailemasi 'jamssi' on varmastikin maniokki eli kassava. Kasvaa hyvin hiekkamaassa, siksi yleinen Senegalissa.

    VastaaPoista
  3. Ahaaa, olen valaistunut! Kiitos näistä tiedonpalasista, Ruusunen.

    VastaaPoista

Puhunko ihan puuta heinää vai totisinta totta? Kommentoi!