tiistai 23. joulukuuta 2014

Senegal ABC, P-S

P
Paigne, kietaisuhame
Patonki, Siirtomaaisännille kiitos patongista Senegalissa! Tyypillinen aamupala esimerkiksi spagetin, hernekeiton tai ihan vain suklaalevitteen tai voin kanssa
Pirougue, senegalilainen kalastuspaatti
Pukeutuminen on värikästä ja siihen panostetaan PALJON. Kaupungeissa pukeudutaan länsimaisemmin kuin maaseudulla. Naisten on hyvä peittää polvet vaikka legginsseillä, niin kanssaihmiset arvostavat. Ja muuuten, aikuiset miehet pitävät sortseja vain urheillessaan.
Pyykit pestään käsipelillä. Se viekin sitten suurimman osan naisten valveillaoloajasta.
Päivällisaika on klo 20.00 - 22.00 välissä


Pirogeilla hoidetaan niin kalastus- kuin maastamuuttohommatkin.

En yhtään ihmettele, miksi herra paavin mielestä menneen vuosisadan keksinnöistä pyykinpesukone edisti eniten naisten tasa-arvoa.Q, kirjan, jonka kohdalla kirjoittajan mielikuvitus loppui. Noh kuuta siellä taivaalla odotellaan eri juhlien merkiksi, esimerkiksi vaikka tabaskin tai koriten.

R
Ramadan, muslimien paastokuukausi, jolloin auringon paistaessa ei syödä - eikä juoda. Ulkopuoliselle ihan mieletöntä menoa. Loppukuusta paastoajat eivät oikein jaksa tehdä mitään. Toimistoissakin nukutaan pöydillä.
Riisi, jokapäiväinen ruoka.
Rinnat, mitä vanhempi nainen, sitä vapaammin hän saa kulkea - vaikka sitten tissit vilkkuen.
Ruokailu, tapahtuu yhteisen lautasen äärellä. Perinteisesti ainakin yksi naisista syö käsin ja jakaa lihaa ja kasviksia muille samalta lautaselta syöville.

Ruokaa syödään yhteisestä kiposta joko käsin tai lusikalla. Hepatiitti A -rokote kuntoon.


S
Sadekausi, aika noin kesäkuulta lokakuulle, jolloin sataa paljon ja maa vihertää.
Sept-place, farmari -Pösö, jonka peräkontista on tehty penkki, jolloin kyyttiin mahtuu kuskin lisäksi seitsemän henkilöä
Seurustelu, ei niinkään vakavaa ajanvietettä. Hurjimmilla tyttärillä voi olla joka päivälle eri poikaystävä. Maanantaina tavataan vaatekauppiasta, tiistaina elektroniikkamyyjää ja keskiviikkona kokkia. Hirveän käytännöllistä, jos sattuu tarvitsemaan poikaystäviensä myymiä tuotteita. Seurusteluun kun kuuluu tärkeänä osana, että mies antaa naiselle lahjoja.
Surna, wolofia, kannattaa sanoa, kun ei jaksa enää syödä.
Sähkökatkot ovat yleisempiä kaupungeissa kuin maaseudulla. Päivällä niistä ei juurikaan ole haittaa, mutta illalla voi olla pimeää. Taskulamppu on ihmisen paras kaveri, jos haluaa nähdä mihin menee.

Harvinaisen hyväkuntoinen seiskapaikkainen matkalla Koldaan. Pissatauko puskassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puhunko ihan puuta heinää vai totisinta totta? Kommentoi!