torstai 2. lokakuuta 2014

Touristina Toubassa

Olen hengaillut viime viikot Diourbelissa. Ennen kotiinpaluuta Fimelaan kävin vielä tarkistamassa läheisen Touban meiningit.

Touba on muridiveljeskunnan uskonnollinen keskus, jonka perusti liikkeen johtohahmo Aamadu Bamba Mbàkke. Herralla oli tiukasti näppinsä pelissä esimerkiksi kolonialismin vastustamisessa. Eikä hänen kuviaan voi olla näkemättä katukuvassa, meni sitten minne tahansa Senegalissa.
 
Vuosittain Toubaan saapuu miljoonia pyyhinvaeltajia kunnioittamaan Bamban muistoa Magal-juhlaan. Ihmisvirrasta huolimatta kaupungissa ei ole yhtäkään hotellia - pyhiinvaeltajat majoittuvat paikallisten koteihin. Meille kerrottiin, että Bamba oli opettanut että jos jollakulla on nälkä hänelle täytyy antaa ruokaa ja jos jollakin ei ole paikkaa nukkua, se täytyy hänelle antaa. Ja näin ilmeisesti Toubassa myös tehdään.
 
Kun Touban porteista astelee sisälle napsahtaa päälle erittäin tiukat ohjesäännöt. Tupakoiminen ja alkoholittelu on ehdottomasti kielletty. Lisäksi pitkissä housuissa kulkevat naiset joutuvat kuuntelemaan valitusta pukeutumisestaan. Aina siihen pisteeseen, että on paras käydä nurkan takana kietomassa huivi hameeksi. Näin kävi kaverilleni. Onneksi minulla oli mukana ylimääräinen huivi.
 
Asusteiden ollessa kunnossa voikin sitten yrittää päästä sisälle moskeijaan. Ennen moskeijaan menemistä ehdimme pohdiskella onko esimerkiksi kysnilakka varpaissa ok. No siitä emme jääneet kiinni, joten kengät jalasta ja jalkapohjia polttamaan. Moskeijan laatoitus, kun oli hieman kuuma.
 
Olimme ainoat turistit koko paikassa. Saimme siis seikkailla ihan omassa tahdissa ja rauhassa salista toiseen. Tosin vain naisille sopivissa paikoissa. Moskeijassa oli menossa valtaisat remonttihommelit. Kaikki tornit olivat huputettuna ja katoista oli purettu suurin osa mosaiikeista. Uudestaan oli tehty vain mallit laatoitusvaihtoehdoista.
 
Minulle kerrottiin, että monet ovat Toubassa käynnin jälkeen kääntyneet muslimeiksi. Noh minulle ei näin käynyt. Enkä nyt kokenut mitään muutakaan WOW-elämystä. Olisi ollut jännä nähdä, miltä paikka näyttää perjantairukousten aikana. Nyt kun tuli sellainen fiilis, että hengailen tyhjässä tehdashallissa avojaloin. 
 
 
 

Huivi päähän, kengät pois jalasta ja eikun menoksi. Ilmeisesti paljaat käsivarret olivat ihan ok.
 
Naisten rukousalue. Perjantaisin moskeijaan saapuu kuulemma jopa 10 000 uskonnonharjoittajaa.
 
 Laatoitusvaihoehto 1

Laatoitusvaihtoehto 2

 
 

Kiero kuva yhdestä Afrikan suurimmista moskeijoista.
 
 
 
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puhunko ihan puuta heinää vai totisinta totta? Kommentoi!