torstai 6. marraskuuta 2014

Pulmapaja vol. I - ihmisten ilmoilla

Senegalissa ja vapaaehtoisena on tullut jo sen verran lusittua, että koen kykeneväni jakamaan joitakin viisauksia siitä, miten selviytyä Senegalissa vaurioitta. Näitä tilanteita tuli niin paljon, että kehitin ongelmatilanteille ihan oman alaotsikon: Pulmapaja! Jatkossa arkielämän kummallisuusksia tutkitaan keskitetysti siis Pulmapajassa.

Tänään Pulmapajassa ollaan torilla ja ihmisten ilmoilla. (Kuulostipa ruotsinkirjamaiselta, mutta tänäänhän oli svenska dagen ja silleen)

Torimyyjä ahdistelee
Mitä suurempi tori, sitä suuremmalla todennäköisyydellä joku  lähtee perääsi. Pyytää sinua katsomaan sitä ja tätä, etkä suunnilleen pääse tilanteesta muuta kuin tekemällä/ ostamalla sen mitä sinulle tarjotaan.

Paras toimintatapa on näissä tilanteissa kulkea kuin tyyppi olisi ilmaa. Ennen häipymistään kaveri varmaankin esitelee koko kielitaitorepertuaarinsa ja kaikki mahdolliset temput. Mutta kun päättäväisesti vain jatkat matkaa kiinnittämättä sen kummemin huomioita, sinut jätetään jossain vaiheessa rauhaan.

Vink vink. Dakarissa HLM:n tori on huomattavasti meillyttävämpi kokemus  kuin Sandaga!

Kauppias ei usko, että et halua ostaa hänen myymiään tuotteita
Leikitään vaikka että olet kangaskaupassa. Olet hiplaillut kangasta jos toistakin ja kauppias luulee, että nyt tulee hyvät kaupat. Olet jopa saattanut kysäistä hintaakin. Haluat kuitenkin tutkailla muita vaihtoehtoja ennen ostopäätöstä.

Tässä vaiheessa et todellakaan voi sanoa, että enpäs ostakaan! Kierrä asia sanomalla, että tulet myöhemmin uudelleen. Ja jos et todellakaan aio ostaa kyseisestä liikkeestä mitään, katsokin, että et kulje liikeen ohi enää samana päivänä.
 
Joku pyytää sinua antamaan vaatteesi/tietokoneesi/siskosi, etkä halua luopua kyseisestä asiasta
Täällä kaikki on yhteistä ja kaikki  jaetaan. Ei ole ollenkaan kummallista, että kun h iplaat ihanaa älypuhelintasi/korviksiasi/siskoasi julkisella paikalla, joku  saattaa tulla ja pyytää sinua antamaan kyseisen kapineen  itselleen.

Jos olet valmis luopumaan esimerkiksi siskostasi, niin tässä ei ole mitään ongelmaa. Joltakin löytyy varmasti parempi ja vähemmän käytetty, jota voit vastavuoroisesti pyytää lahjoituksena.

Jos kuitenkin haluat pitää verisukulaisesi lähelläsi, voit joko:

A)    Sanoa, että tarvitset, tätä vielä itsekin.
B)    Sanoa, että annat tavaran tyypille myöhemmin (eli et koskaan)
 
Suurten kaupunkien ulkopuolella myyjät ovat oikein mukavia  
 

Tässä tehdään kauppaa naisten tykötarpeista Fimelassa
 
 
Pähkinänmyyjä Fimelassa
 
 
Tämä postaus oli varmaan X:nnes yritys osallistua Instagram Travel Thursdayhin, jota Suomessa järkkää esim. Destination Unknown. Hieman riipaisee, kun olen ehkä yhden kerran ollut kärppänä paikalla linkkilistan ollessa auki. Oikeesti, mä en tajua miten mokoma kamppis  on voitu tehdä niin vaikeeksi osallistua. Periaattessahan se pitäis mennä niin, että linkki listaan ja menoksi. Mutta kun se saamarin lista ei ole IKINÄ auki! 

Löysinpäs vihdoinkin avonaisen linkkilistan. Otti tiukille.
 
Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

7 kommenttia:

 1. Tää oli hauskasti kirjoitettu :). Itse en oikein jaksa ostaa yhtään mitään (tuotetta, palvelua) jos toinen ahdistelee iholla ja varsinkin jos puhuu samaan aikaan kun yritän ajatella :D. Toisaalta toisen kohteleminen ilmana / valehteleminen ei ole houkutteleva vaihtoehto myöskään, vaikka toimiva keino kyllä onkin.

  VastaaPoista
 2. Kantapään kautta olen oppinut kulkemaan sisäänheittäjien ohi aivan kuin he olisivat pelkkää ilmaa. Koska jos siihen sotkuun lähtee, niin se vaan kestää ja kestää ja kestää.

  Eihän se mitenkään kivasti ole tehty. Omatuntoani vähän helpotti, kun eräs paikallinen sanoi, että juuri näin pitääkin tehdä. Ja että ne sisäänheittäjät ahdistelevat myöskin paikallisia.

  VastaaPoista
 3. Ihana Afrikka. <3 Se osaa aina yllättää! Kivoja kuvia, niin elämänmakuisia.

  VastaaPoista
 4. Haha joo taitaa olla jokapuolella Afrikkaa tuo tori kultturi tollainen hieman ahdistelevan tyylinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa riippua aika pitkälti torista. Inhokkitorillani Sandagassa meininki on ihan hirveää, mutta sitten jos vaihtaa vaikka HLM:lle tai jollekin pikkupaikan torille, pääsee paljon helpommalla.

   Mutta työtänsä hekin vai tekevät. Ja keneltäs paremmat rahat saisi, kuin vähän pihalla olevalta turistilta :D

   Poista
 5. Mahtavaa, tervetuloa vihdoinkin mukaan!!! :) Itse lueskelen näitä postauksia nyt vähän jälkijunassa omista blogiongelmista(kin) johtuen. Ja pulmapaja, mikä osuva nimi, en ole varma olisinko itse heti valmis luopumaan siskostani, jos minulla sellainen olisi... :) Vaikea edes kuvitella millaista elämä siellä, joten varsin ihanaa, erilaista luettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tämä elämä täällä loppujen lopuksi niiiiin erilaista ole. Samanlaiset surut ja ilot ne on ihmisillä niin Suomessa kuin Senegalissa.

   Tai ehkä olen vain jo tottunut siihen, että suihku tarkoittaa ämpäriä ja 3G ei toimi kaikkialla.

   Poista

Puhunko ihan puuta heinää vai totisinta totta? Kommentoi!