maanantai 15. syyskuuta 2014

Joku raja

Maassa maan tavalla ja kuinkas sitten kävikään? Kuinka paljon maan tapoja pitää noudattaa, että voi pysyä maassa?

Pukeudun ajoittain senegalilaisittain ihan siitä ilosta, että näin psykedeelisissä vaatteissa en välttämättä kehtaisi kulkea Suomessa talven räntäsateessa. Kyykin vessassa enkä käytä vessapaperia. Pesen pyykkini käsin. Parhaani mukaan yritän tervehtiä kaikkia puolituttujakin viiden minuutin tervehdyssessioilla.

Voisi kai sanoa, että elän aika lailla maassa maan tavalla.

Tässä joku aika sitten tuli kuitenkin maan tavassa raja vastaan. En helvetti soikoon vietä yötäni siskonpedillä ventovieraiden kanssa. Varsinkaan jos patjoja on kolme ja nukkujia VIISI. Voin sanoa ihan varmaksi, että tuossa järjestelyssä olisin enemminkin tukehtunut unihiekkaan kuin nukahtanut hempeisiin uniin.

Sain asian järjestettyä ja sain oman patjan. Mutta sitten ajatukseni alkoi harhailla. Tajusin, että patjan jakamisen lisäksi on muitakin asioita joihin en vain halua sopeutua. En esimerkiksi halua syödä paljain käsin, vaikka se on yleistä täällä. Bakteerikammoisen pitkäkyntisen pitää saada oma lusikkansa.

Mutta kysymys kuuluu, mihin kaikkeen pitää suostua, jos asuu pysyvästi poissa omista tutuista tavoista? Pitääkö tehdä kaikki niinkuin paikalliset, vai voiko vain poimia rusinat pullasta?


Sitte kun mä olen Suomessa hankin valkoisen antiikkidivaanin ja vedän siinä päikkäreitä ihan itse. Harkitsen myös psykoterapeutin palkkaamista, koska eikös tällanen divaani olisi siihen hommaan just sopivaa?1 kommentti:

  1. Ei ole pakko tehdä kaikkea maan tavalla. Se että ymmärtää paikallisia olosuhteita ja toimintatapoja on tärkeää vaikkei kaikesta olisi samaa mieltäkään tai vaikkei haluaisikaan toimia samoin. Kyllähän sitä ihan ihmisten välilläkin on eroja, kaikki käyttäytymiserot eivät johdu kulttuurista. Senegalissa ehkä ryhmäpaine on vähän suurempi, kun kaikki on niin yhteisöllistä, mutta kyllä siellä mielestäni hyvin ymmärretään (ja jälkikäteen niille naureskellaan) toubaabien erilaisuuksia, tapoja ja kummallisuuksia... joskus ehkä saa vähän liikaakin erityiskohtelua vaikka itse aivan hyvin voisi tehdä monia asioita 'paikallisittain'. Minulle esim. Käsin syönti on tällainen :)

    VastaaPoista

Puhunko ihan puuta heinää vai totisinta totta? Kommentoi!